2009. október 10.

Terhesség hétről hétre 11. hét

Kismama:


Ha terhességed eddigi szakaszában Téged is gyötört a reggeli hányinger - ami persze nemcsak a reggeleket, hanem az egész napodat tönkretette-, akkor mostantól fogva kezded majd fokozatosan jobban érezni magad. Ez persze csak a többség esetében van így, sajnos vannak kismamák, akiket szinte az egész terhesség alatt rosszullétek kerülgetnek.
A 11. héten már aktuális meglátogatnod a fogorvosodat, és ha még nem voltál a belgyógyászati vizsgálatokon, feltétlenül menj el.

Baba:


A terhesség 11. hetében már valamennyi életfontosságú szerv kialakult, és működik is. A továbbiakban ezeknek már csak a mérete fog változni. Mivel ezek a szervek az első trimeszterben fejlődnek ki, ezért van az, hogy a terhesség eddigi szakaszában kell a leginkább mindenféle káros hatástól óvakodnod. (Persze ezután is óvatosnak kell lenned.)
A baba feje testéhez képest még mindig nagy, a végtagjai pedig rövidek, vékonyak. Már kialakult a baba könyöke, térde, csuklója, bokája. A kéz és lábujjai mostmár külön állnak.
A 11. terhességi hét végére már szinte teljesen emberi a baba formája, arca is egyre inkább kisbabás. Helyére kerül a szeme, füle is tovább fejlődött. A szív a baba egész testébe és a köldökzsinórba erősen pumpálja a vért.

Kapcsolódó cikkek:



Előző hét: terhesség 10. hét
Következő hét: terhesség 12. hét 

2 megjegyzés:

  1. Helló!

    Egy kérdésem lenne a TGYÁS-sal kapcsolatban.A szülést megelőző 28.nappal lehet csak igényelni,vagy már korábban is??2011.Jun.5.-re vagyok kiírva,de csak decemberig szeretnék dolgozni,sajnos nem tudok tovább.Azt nem tudom,hogy most táppénzre kell mennem vagy kivehetném a TGYÁS-t is?Válaszát előre is köszönöm.

    VálaszTörlés
  2. Szia!

    Sajnos csak a szülés várható időpontját megelőző 28 nappal előbb lehet TGYS-re menni.Előtte csak táppénzre van lehetőséged.

    VálaszTörlés

Hozzászólásokat itt tehettek: Írd meg, ha tetszett, vagy ha nem, esetleg kérdésed van