2009. október 10.

Peteérés hőmérős módszerrel

Miért jó, ha tudod, hogy mikor van peteérésed?


Nos kétféle nő létezik. Aki teherbe akar esni, és aki semmiképpen sem akar teherbe esni. Ez a hőmérős módszer mindkét esetben nagyszerűen alkalmazható. Van tehát, aki fogamzásgátlónak, és van aki fogamzási módszernek alkalmazza. Persze egyik sem 100%-os!!!

Számos leendő kismama próbálja a peteérés időpontját a testhőmérsékletének mérésével meghatározni. A legfontosabb, hogy mindig ébredési hőmérsékletről beszélünk!!!! A módszer alapja a női menstruációs ciklus alatti testhőmérséklet változás ciklikus jellegéből adódik, a lényeg a következő:
A menstruáció után testhőmérsékletünk általában napokon keresztül ingadozik. Majd jön a peteérés, ilyenkor megszűnik az ingadozás, és az ovulációkor testhőmérsékletünk lecsökken, általában 0,2 - 0,4 fokot, de akár többet is. Majd ismét megemelkedik, eléri kb. a 37 fokot, és ez így marad a menstruációt megelőző 1-2 napig. Akkor ugyanis ismét lecsökken a normál szintre, majd menstruáció után kezdődik elölről a hőmérséklet ingadozás és ez így folytatódik tovább, minden hónapban.

Fontos!
  • Ébredési hőmérséklet legyen, még WC-re sem mehetsz ki!

  • Mindig ugyanott (ha lehet ne hónaljban, hanem szájban) mérd a hőmérsékleted

  • Ugyanazzal a hőmérővel!
Ha már tervezed a babát, kezd el ezt a görbét elkészíteni, csinálj magadnak egy kis táblázatot hónapról hónapra, hogy pontosabb eredményt kapj!

Ha megtörténik a megtermékenyítés, akkor a menstruációt megelőző 1-2 nappal a testhőmérséklet nem csökken le, hanem magasan marad. A terhességi tesztek nagy része már ekkor, a megtermékenyítést követő 10. napon is kimutatja a terhességet a HCG hormonok termelődése miatt. DE!!! Tudnod kell, hogy a peteérés után 10-12 nappal a terhességi tesztek által megállapított terhességnek csak 70%-a marad meg. Az elkövetkező pár napban ugyanis sok esetben megszűnik a terhesség valami "fogamzási hiba" miatt. (Lehet, hogy ezt észre sem veszed, esetleg a bővebb menstruációból) A menstruáció elmaradása után, tehát pár nappal később elvégzett terhességi tesztből kimutatott terhességnél viszont már 90%-os a születési arány. Az előbb említett okok miatt tanácsolják azt, hogy a terhesség esetén csak kb. a 6. héten menjünk orvoshoz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hozzászólásokat itt tehettek: Írd meg, ha tetszett, vagy ha nem, esetleg kérdésed van